Zdrowa żywność to ta żywność, która w chwili obecnej stała się najbardziej pożądana przez klientów. Ludzie nareszcie dostrzegli związek pomiędzy spożywanymi produktami a stanem zdrowia. Wszyscy już zatem wiedzą, że jeśli chcą mieć świetną odporność, muszą dobrze i racjonalnie się odżywiać. A do tego właśnie przeznaczona jest żywność zdrowa, naturalna i ekologiczna. Gdzie jednak dokładnie można jej szukać i w jakich miejscach warto ją kupować?
Przede wszystkim – lokalnie. Najbezpieczniejszym miejscem na zakup zdrowych produktów będzie pobliski ryneczek czy zwykłe wiejskie targowisko. W popularnych sklepach i hipermarketach też oczywiście można dostać produkty typowo ekologiczne, jednakże tam są one porażająco drogie. Kilogram zwykłych jabłek to koszt trzech czy czterech złotych, podczas gdy za kilogram tych ekologicznych trzeba już dać nawet do kilkunastu złotych! Różnica jest kolosalna. A po co przepłacać, skoro tak samo dobre, a może nawet i lepsze produkty ma się tuż pod ręką i to za znacznie mniejsze pieniądze? Warzywa i owoce pochodzące z giełd, ryneczków i targowisk to taka typowa zdrowa żywność. Nie jest ona niczym pryskana, a do jej nawożenia używa się wyłącznie naturalnych kompostów. Nie ma w niej zatem ani pestycydów, ani konserwantów, ani jeszcze innych sztucznych substancji. Jabłko zaczyna być w końcu zwykłym jabłkiem. Takie świeże warzywa i owoce z targu smakują też znacznie lepiej od tych z marketu i każdy na pewno będzie w stanie dostrzec tę różnicę.
Jeżeli jednak ktoś nie ma takiej możliwości, by pójść po zdrową żywność na targ czy giełdę, musi on znaleźć dla siebie jakiś dobry sklep ze zdrową żywnością. Warto również przekonać się do… samodzielnej uprawy roślin! Wbrew pozorom nawet na niewielkim miejskim balkonie można posadzić wspaniałe rzeczy, czyli np. pomidorki bądź chociażby świeże zioła. A osoby dysponujące dużymi wiejskimi działkami koniecznie powinny wykorzystać posiadaną przestrzeń. Nic nie smakuje przecież tak dobrze jak pomidory, ogórki czy inne warzywa z własnego ogródka!
Żywność ma dodawać zdrowia
Żywność, która jest spożywana ma za zadanie dbać o nasz organizm. A więc dostarczać mu energii, dbać o wszystkie organy znajdujące się w naszym ciele, wspomagać naturalne procesy zachodzące w naszym organizmie, odżywiać nasz organizm. Jej zadaniem nie jest trucie naszego organizmu, lecz wspomaganie. A niestety większość produktów żywnościowych nas truje.
Dlatego coraz bardziej wzrasta liczba konsumentów żywności ekologicznej. Bo żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem praw natury i dzięki temu pozbawiona jest szkodliwych dla zdrowia substancji. Ważne jest to, jak się odżywiamy, gdyż to co jemy decyduje o naszej kondycji i naszym życiu.
Rolnictwo ekologiczne wytwarzające żywność eko nie stosuje w produkcji nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, hormonów wzrostu, antybiotyków i genetycznie modyfikowanych tak zwanych wspomagaczy. Żywność taka jest wytwarzana zgodnie z naturą i to jest jej mocną stroną. I czymś bardzo ważnym dla naszego zdrowia, bo jest żywnością bez konserwantów i polepszaczy.
Ekologiczna żywność ma znacznie więcej substancji odżywczych, lecz niestety także więcej kosztuje. Może dlatego, że nadal za mało jest w Polsce gospodarstw ekologicznych. W naszym kraju gospodarstwa ekologiczne zajmują tylko dwa procent wszystkich terenów przeznaczonych pod uprawy. Jesteśmy aż siódmym krajem w Unii Europejskiej pod względem rolnictwa ekologicznego
Jak jest z ceną zdrowych produktów eko ?
Coraz więcej osób uważa się za smakoszy, gdyż szybko potrafi odróżnić smak jednego produktu od drugiego i zaopiniować, który produkt jest lepszy. Tak jest na przykład z mięsem. Mięso pochodzące z ekologicznych ferm jest o wiele smaczniejsze niż mięso ze standardowego gospodarstwa.
Okazuje się, że organiczne produkty pochodzących od zwierząt karmionych paszą naturalną mają znacznie więcej wartości odżywczych. Mięso pochodzące z eko fermy posiada w sobie mało wody, co czyni go bardziej zbitym. Jest też mniej tłuste. Po prostu posiada więcej mięsa w mięsie, niż mięso z ferm zwykłych.
Jeżeli chodzi o cenę produktów eko, to są one kilka razy droższe od tych, które leżą na półkach sklepowych w Markecie. A to dlatego, że w gospodarstwach ekologicznych uprawy są niewielkie i czasochłonne, bo dużo prac wykonuje się ręcznie. Przykładem może być wyrywanie chwastów, trawy, perzu z grządek warzywnych lub owocowych. W zwykłym gospodarstwie oprysk na chwasty załatwi wszystko. A przy produkcji ekologicznej poradzić mogą tylko ludzkie ręce. A robocizna musi kosztować.
Gdy pragniemy się zdrowo odżywiać i mniej płacić za produkty ekologiczne, to może warto kupować towar bezpośrednio od producenta. Zakup produktów u producenta i na dodatek zakup hurtowy zawsze będzie tańszy, niż zakup w detalu. Jak i tańszy niż zakupy w sklepie ze zdrową żywnością.
Wybierając produkty bezpośrednio u rolnika nie zapominajmy o tym, że im jest owoc brzydszy, tym jest zdrowszy. Niepryskane rośliny nigdy nie będą tak okazale, jak te podsypywane nawozem, czy chronione pestycydami. Jednak smakowo i zdrowotnie będą znacznie przewyższały konkurenta.